
1. Skal du klippe ut mønster, husk ta hensyn til at du skal ha plass til loddingen. Dette er spesielt viktig når du lager noe i en ramme. Klipp vekk hele den sorte streken. ( Det kan være greit å legge kontaktpapir på mønsteret og nummerere, før du begynner å klippe.)
2. Når vi har mønsteret og glasset klart, tegn av mønsteret på den glatteste siden av glasset. Tegn mønsteret ca. 1-1,5 cm. fra glasskanten slik at du har litt å gå på dersom noe går galt med skjæringen. Det er faktisk glassbesparende å gjøre dette.

3. Det første du skal huske på før du begynner å skjære i glasset er å ta på vernebrillene. Grovskjær først glasset slik at du har ca. 1-1,5 cm. kant rundt biten du skal skjære ut. Skjær så ut innerkurver eller de vanskeligste kurvene først. Av og til kan det lønne seg å skjære kurven i flere omganger. Enkelte ganger er kurven så liten/krass at en må slipe ned til mønsterstreken.
4. Nå er det like før du skal begynne med sliping, så sjekk om det er vann på slipemaskinen. Når du er ferdig med å skjære og brekke ut biten, slip rundt hele. Tørk over bitene slik at alt slipestøvet er borte.

5. Det neste du skal gjøre er å foile. Vurder hvor bred foil du skal bruke, og tenk over hvilken patina du vil benytte. Hvis det er gjennomsiktig glass bør en bruke foil som står til patinaen. Når du foiler, legg like mye foil på begge sider av glasset og husk at det er foilen som binder glass og tinn sammen. Press foilen godt ned til glasset slik at du er sikker på at den sitter godt.

6. Fest eller legg alle de ferdigfoilede bitene på mønsteret (gjerne på en plate slik at du kan feste bitene med nåler.)

Nå skal vi lodde og da må vi tenke sikkerhet. Ha alltid brannsikkert underlag. Tinnet du skal bruke må være rent, d.v.s. ikke inneholde harpiks eller andre flussmidler. Det vi brukte på kurset var en blanding mellom tinn og bly. Sett opp loddebolten med temperaturkontroller og sett tempraturen på ca. 5 (for de med loddebolt på 100 W) .Mens vi venter på at loddebolten skal bli varm, finn fram loddevann, våt svamp for å vaske loddespissen og vernebrillene. Det første vi skal gjøre er å punktlodde, men husk å bruke loddevann. Punktlodd først alle bitene på den ene siden, ta ut evt. nåler og fjern mønster og evt.plate, slik at du bare har det brannsikre underlaget igjen.

Snu gjenstanden over på andre siden, øk temperaturen til ca. 6 og smør på loddevann. Begynn med å dekke foilen til med tinn, men husk å dekke den helt flatt, legger du på for mye tinn her kan du få problemer med kunstloddingen! Snu gjenstanden og gjør det samme her (utnytt tinnet fra punktloddingen). Så skal vi lodde kanten rundt. Vi senker temperaturen på loddebolten til ca. 5 og venter til temperaturen senkes. Dette gjøres for at tinnet ikke skal rulle av loddebolten. Hvis den ruller av etter at du har senket temperaturen må du rense spissen. For å lodde rundt kanten må du holde i gjenstanden, så bruk gjerne en hanske for dette kan bli varmt. Husk alltid å holde gjenstanden slik at det du skal lodde alltid har en vannrett flate, hvis ikke vil tinnet renne av. For å få en flott bue på loddingen; husk ikke dra loddebolten langs med kanten, men løft loddebolten opp og ned, gjenta disse bevegelsene til du har kommet rundt.


7. Nå er gjenstanden snart klar til patinering, men først må den vaskes. Vask den i mildt zalovann, skrubb med en børste, (husk på foilen så du ikke river denne opp). Skyll under rennende vann. Tørk den. Ta på plasthansker og finn fram patina. Pensle på patina over alt tinnet og gå godt over kanten i rundt. Gjenstanden må ikke ligge for lenge i patinaen, da skjer det en oppflakkning, dersom så skjer, må patinaen pusses av med stålull uten såpe og patineres på ny. Når patinan er påført la den ligge å virke i noen minutter, vask så gjenstanden i zalovann og skrubb lett, skyll i rennende vann.
8. La gjenstanden gjerne ligge over til neste dag før du sluttbehandler den. Dette gjør du med vanlig husholdingsolje, bivox eller en spesiell finish.