PMC Sølvleire finnes i tre ulike typer; Standard PMC som egner seg best til modellering, men som krymper mest under brenning, PMC+ som er noe tettere, krymper mindre og som gir flere brennmuligheter, og PMC3 som kan brennes raskere og på en lavere temperatur enn de to andre typene. Alle de tre typene bearbeides med de samme verktøyene, brennes i den samme ovnen og ferdigstilles med de samme finish-teknikkene. I tillegg finnes PMC 22K Gold.

Alle PMC-typene finnes i leireform mens, PMC+ og PMC3 i tillegg fås som pasta og sprøytemasse. PMC+ leveres også som ark. Hver type har sine fordeler.

 

Hvordan arbeide med PMC?

Man kan arbeide med PMC nær sagt hvor som helst. Et vanlig bord eller en benk vil være en ideell arbeidsplass. Et stykke plastikk eller et tupperware-underlag gir et godt underlag hvor man uten problemer kan snu og vende på arbeidet. Unngå å bruke papp eller kartong som underlag da disse materialene vil trekke fuktigheten ut av materialet og medføre at leiren kan tørke ut. Av samme grunn bør man unngå å arbeide i trekken fra vifter, varmepumper og lignende.

Et tynt lag av olivenolje på fingrene forhindrer at PMC setter seg fast på huden og er samtidig med på å forsegle materialet mot dehydrering. Andre nyttige hjelpemidler er et tynt plastrør, en skalpell og et lite glatteverktøy. Ulike pennelignende verktøy kan utvikles fra tannpirkere, skrujern, spisepinner og lignende og du vil etter hvert kunne oppleve at du tar deg selv i å begynne å samle på tøystykker, plastbiter og trestykker for å kunne bruke disse som verktøy for å lage ulike strukturer og avtrykk i sølvleiren

Tørking

PMC må tørkes grundig før brenning. Man kan bruke en hårføner eller brødrister for å få til en tørr gjenstand. Et annet alternativ, hvis man har god tid, er å lufttørke gjenstanden i flere dager. En gjenstand kan testes for tørrhet på to måter. Den sikreste måten er å legge gjenstanden på et speil i noen minutter. Om det ligger litt dugg igjen på glasset når den løftes fra speilet, bør den få tørke videre. En annen metoden som krever en del erfaring med PMC eller leire, er å føle temperaturen på gjenstanden. Legg den mot kinnet; om det kjennes litt kjølig er den fuktig, kjennes det varmt er den tørr.

Brenning

PMC kan brennes i enhver ovn som kan nå og holde en høy nok temperatur (650 -900ºC) med en viss stabilitet. Nesten alle ovner med termostat vil kunne brukes. Ovnen bør stå i en viss avstand fra brennbare overflater og være tilsluttet en godkjent stikkontakt. Det kan være lurt å ha et par arbeidshansker som tåler varme, et par lange pinsetter og en brannsikker plate som man setter foran ovnen der hvor man skal sette fra seg det som tas ut av ovnen.

Finish

PMC kan ferdigstilles på mange måter. Arbeidene kan loddes, tromles, sandblåses, glattes, børstes, emaljeres, poleres, pletteres, patineres eller forbli som de er.

Du kan gjerne ferdigstille PMC gjenstanden slik at du kan la den være slik det er når det kommer ut av ovnen. På et arbeide som vil bli naturlig polert under bruk, som en ring, vill de opphøyde områdene bli naturlig glattet mens de øvrige områdene på gjenstanden vil forbli hvite (sølv) eller gule (gull).

Når man skal polere en gjenstand av PMC begynner man med børsting. Børstet sølv gir en nydelig matt overflate. Bruk av en stålbørste gjør PMC grå og tinnaktig. Bruk derfor en messingbørste med flytende såpe under rennende vann. Ved ikke å tørrbørste brent sølvleire, unngår man et skittent og ensformig utseende.

Etter børsting har man en del finishing muligheter: For å oppnå en sateng overflate som blir glattere enn børstet, men ikke blank, fortsetter man å børste med en nylonbørste etter at man har børstet med messingbørste. Bruk også her såpe og rennende vann. En speilfinish med høyglans blank overflate oppnås på en av to måter. Begynne med børsting, så poleringsverktøy eller poleringstrommel. Om hele gjenstanden skal være like blank, kan det være fordelaktig å bruke en poleringstrommel utstyrt med poleringskuler. Denne metoden tar flere gjenstander om gangen og sparer tid. Hell over poleringsmiddel i trommelen inntil poleringskulene er dekt. Poleringsmiddel kan bestå av en dråpe mild oppvaskmiddel og vann. Sjekk gjenstanden etter 20 minutter i trommelen, men aldri mer en 45 minutter for å unngå overflateerosjon. Om overflaten skal ha kombinert blank og børstet eller sateng finish, kan det være en fordel å bruke poleringsverktøy der man kan kontrollere det området som poleres. Likeledes der man har mye struktur på overflaten.

 

Patinering

I tillegg til børsting og polering kan man patinere overflaten av rensølv, Sterling Silver eller brent PMC med Liver of sulfur (oksyderingsmiddel). Her er det mulig å skaffe tilveie et bredt spekter av farger som kan forandre inntrykket av en gjenstand ganske betydelig. Spekteret begynner i gul og går videre gull, grønn, blå og til slutt sort.

Lodding av PMC

Selv om PMC fra et metallurgisk synspunkt er lik andre metaller, så er strukturen noe mer porøs enn vanlig. PMC kan loddes sammen ved bruk av samme type flux, loddemateriale og loddeutstyr som annet sølv og gull, men pga. porøsiteten vil PMC suge til seg noe av loddematerialet. Vi anbefaler derfor at man bruker et hardt loddemateriale og at man, når det er mulig, forbereder de områdene som skal loddes ved glatting slik at  man lukker porene og reduserer materialets muligheter til å suge til seg loddematerialet. Det er viktig at man er forsiktig og tar gjenstanden ut av varmen så snart loddematerialet når smeltepunktet. Rent gull og sølv oppfører seg litt annerledes enn legeringer, så forsiktighet og oppmerksomhet er viktig når man skal lodde PMC.

Pga. materialets porøsitet kan PMC se litt skittent ut etter lodding dersom det ikke blir skikkelig renset. Nøytraliser loddesyren ved å koke arbeidene i en tynn blanding av natrium og vann eller ved å kjøre dem i en rensemaskin i ca. 15 minutter.

PMC Sølvleire materiellguide

Her får du oversikt over de ulike PMC produktene og deres generelle egenskaper

 

  PMC Standard PMC+  PMC3  PMC 22K gold
 Format Leire

Leire, Sprøytemasse, Pasta, Ark

Leire, Sprøytemasse, Pasta  Leire
Krymping (fra rå til brent) 30% 12% 12% 14%
Temperatur og holdetid  900°C 2t 900°C 10 min; eller, 850°C 20 min, eller 800°C 30 min 700°C 10 min; eller, 600°C 45 min 900°C 10 min; eller, 700°C 90 min
Kompatibilitet m. Fuset glass Nei Bra God Bra
Kompatibilitet m. lab-edelstein God God God God
Godt egnet til Veldig detaljert arbeid som ikke er avhengig av størrelse Ringer eller andre arbeider som er avhengig av eksakt størrelse. Skulpturer. Ringer eller andre arbeider som er avhengig av eksakt størrelse. Skulpturer. Arbeider med glass og edelsteiner. Detaljer i kombinasjon med sølvleire prosjekter.

    

Selv om alle de ulike PMC-typene har sine spesielle egenskaper som gir gode resultater, så er PMC+ og PMC3 de mest brukervennlige. Flere varianter av samme leire gjør også at PMC+ og PMC3 blir de mest anvendelige typene. Generelt brukes leireformatet til grovforming, sprøytemasse til detaljer og dekor, og pasta til liming av elementer. PMC+ og PMC3 kan blandes, men da brennes gjenstanden etter PMC+ temperatur og holdetid. PMC Standard bør ikke blandes med andre PMC-leirer. PMC kan brennes flere ganger. Dette gir mange muligheter og stor frihet til å sette sammen en gjenstand av mange elementer. Dette er også interessant dersom man har laget en gjenstand som ikke ble like fin som forventet. Brent PMC kan kuttes, bøyes og formes med verktøy for senere å kunne legges på tørkede, men ikke brente arbeider.

I tillegg kan man gjøre omvendt og montere tørkede detaljer på den allerede brente gjenstanden. Brent PMC må alltid pusses og renses før den limes sammen med ubrent PMC. Bruk PMC3 som ”lim”. Brenning skjer ved høyere temperatur og i lengre tid enn vanlig. Anbefalt 900°C i 30 min til 2 timer.

PMC 22K Gold

PMC Gold inneholder 91,7% 22K gull og 8,3% rensølv med samme binder som PMC sølvprodukter. Man kan lage hele gjenstander av 22K Gold, men pga prisen brukes det mest for å lage elementer til sølvleirearbeider. 22K Gold kan brennes og settes på sølvleirearbeid som er både våte, tørre eller brente. Den kan også brukes våt på, eller med, PMC+ og senere brennes ved 900°C i 10 minutter.

PMC+ ark

Inneholder ikke vann og har dermed en helt annerledes konsistens og andre egenskaper enn de øvrige PMC-produktene i sin ubrente form. Det er anbefalt å bruke 2 lag sammen siden de er veldig tynne. Disse kan limes sammen med hvitlim (for eksempel trelim) som senere tørkes og brennes vekk. Alle restbiter kan blandes inn i PMC+ pasta ved bruk av litt vann.

Wooden Clay (eller cork clay)

Wooden clay er et organisk modelleringsmaterial som forsvinner under brenning og som forenkler formgivingsprosessen med PMC. Den kan brukes som ringmandrel, skape tomrom eller kjerne for skulpturelle gjenstander med mer. Wooden clay er miljøvennlig, ikke giftig og forbrenner helt, uten å sette spor, under brenning. Man kan bruke andre organiske elementer som formingshjelpemidler, men wooden clay gir det desidert beste resultatet. For å få et godt resultat må wooden clay formes og legges til tørk. For å unngå misforming eller ødeleggelse av gjenstanden under brenning, må all fuktigheten i wooden clay fjernes ved grundig tørking. Den mest pålitelig metoden er langsom tørking av wooden clay over natten ved romtemperatur. Et alternativ når man har knapt med tid er å legge den i stekovnen eller en annen ovn ved 65°C i ca 3 timer, eller bruke en ’tørkeboks’.

Eksempel PMC4_200x230

Smykkesteiner

Det er en naturlig del av smykkelaging å bruke edelsteiner. I kombinasjon med PMC har vi to muligheter: Brenne inn steiner slik at de ’pakkes’ inn i gjenstanden; eller, montering etter brenning. Montering etter brenning skaper ingen problemer eller begrensninger. Lab-grown steiner (steiner som er utviklet i laboratorium) og cubic zirconia er tryggest sammen med PMC. Disse steinene verken smelter, sprekker, eller endrer farge under brenning. Lab-grown eller cubic zirconia brennes på samme måte som det PMC-produktet brukt i gjenstanden man lager, men for å unngå at steinen blir utsatt for termosjokk og sprekker bør nedkjøling av ovnen gjøres langsomt. Pass opp for syntetiske steiner siden disse ofte har de samme fysiske- og kjemisk egenskaper som naturlige eller lab-grown steiner, men kan være tilsatt glass eller plast. Disse kan ikke brukes uten at man har testet de først. PMC kan også kombineres med hard naturstein. Ikke bruk rav og andre steintyper/mineraler som har lavt smeltepunkt. Steinene må ha en verdi over 7 på MOHS skala.

PMC og 925 sølv

PMC er rensølv uten noen andre tilsatte metaller mens sterlingsølv er 92,5% sølv og 7,5% kobber. Kobberen i 925 sterlingsølv gjør at den blir sterkere enn rensølv (eller PMC). Om man behøver kan disse kombineres. PMC3 har lav brenntemperatur og egner seg derfor best I kombinasjon med sterlingsølv som har en forholdsvis lav temperaturterskel. Et svart lag dannes på sterlingsølvets overflaten under brenning. Dette er oksydert kobber som kan fjernes med bruk av ’jeweller’s pickle solution’. Dette middelet kan godt erstattes med en blanding av 1 kopp eddik og 1 spiseskje bordsalt. Man kan prøve å unngå oksidering av sterling elementer i kombinerte gjenstander ved å pensle et tynt lag med PMC pasta på sterlingsølvet.

PMC og fuset glass

Fuset glass og glassteiner kan trygt brennes sammen med både PMC+ og PMC3, men helst med PMC3. Fused glass bør behandles så lite som overhodet mulig da PMC støv og fett fra fingrene lett brennes inn i glasset og gir varige merker.