Hjem/Teknikker/Fusing og ovnsformet glass

Hva er fusing og ovnsformet glass

Fusing og ovnsformet glass er fellesbenevnelser for glass som har blitt sammensmeltet, manipulert, dekorert og formet i en ovn ved bruk av høy varme. Teknikkene som omfattes av begrepet brukes bl.a. til å lage fat, boller, bilder, glassmykker og mye, mye mer. Denne engelskspråklige videoen fra Bullseye Glass Company gir deg et innblikk i noen av mulighetene.

 

floating-bowl

Bakgrunn

Siden begynnelsen av 1960-tallet har holdningene til glass som materiale endret seg dramatisk - fra å være et tildels myteomspunnet materiale, bearbeidet i industrielle miljøer, til å bli et lett tilgjengelig materiale for håndverkere og kunstnere. Gjennombruddet kom i USA med Harvey Littleton's hjemmelagede smelteovn som beviste at glass kunne fremstilles, blåses og bearbeides også i mindre skala utenfor de etablerte glassverkene.
detaljbilde200

Grunnleggende kunnskap

For å bli en god utøver innen fusing, slumping og ovnsformet glass generelt, kreves det at man har en del grunnleggende kunnskaper om bl.a. hvordan glasset reagerer på varme og hvordan man skal utarbeide en god brennkurve som reduserer spenninger og brekkasje til et minimum. På disse sidene får du vite det meste...

Ingress

Underliggende teknikker

Innenfor Fusing og ovnsformet glass finnes det en rekke ulike retninger. Her kan du lese om noen av de vanligste teknikkene.
Ingress

Utstyr og materiell for fusing og ovnsformet glass

Utvalget av utstyr og materiell for fusing og ovnsformet glass er stort og det er få steder på verden du finner et så stort utvalg som hos GlassForum. Her får du en liten oversikt over hva som finnes, hva som kan brukes sammen osv.
Ingress

Nyttige verktøy

Her finner du informasjon om bla brennkurver og verktøy for å oversette temperaturer fra Farenheit til Celsius og vise versa...
Ingress

Fremgangsmåter og prosjekter relatert til fusing og ovnsformet glass

Her finner du ulike prosjektbeskrivelser og fremgangsmåter relatert til fusing og ovnsformet glass.