Embossing Fremgangsmåte

 

For embossing kan det brukes enten 2 eller 3 lag med glass, alt etter hvilken effekt man vil oppnå. På en 2-lags gjenstand vil det være lite påvirkning av området rundt avtrykket, mens et ekstra lag med glass på det punktet man skal stemple vil gi en mye mer dramatisk effekt.

 

Legg først keramisk fiberpapir eller brennfolie på ovnsplata for å unngå at glasset skal sette seg fast. Glassene som skal fuses og embosses plasseres deretter på platen. Skru på ovnen og vent i ca. 30 minutt. Den optimale temperaturen for embossing er mellom 800°C og 870°C alt etter hvilken glasstype man skal benytte. For Bullseye og Uroboros glass COE 90 er 815ºC en god fusingtemperatur.

Når ovnen når måltemperaturen, reduseres effekten litt sånn at ovnen holder denne temperaturen. Når alle lag er sammensmeltet og kantene avrundet er gjenstanden klar for embossing. Tålmodighet er uhyre viktig her – det skal være nok temperatur, men ikke for mye!

Ser det embossing-klart ut? Ta på briller og hansker og skru av ovnen. (VIKTIG! Så du ikke risikerer støt). Åpne ovnen. Ta opp embossingverktøyet, utstyrt med ditt favorittstempel og trykk stempelet med 90º vinkel rett ned i glaset der hvor du ønsker avtrykk. Man kan kjenne når stempelet begynner å synke ned i det myke glasset. Beveg skaftet fra side til side og frem og tilbake for å lage et godt stempelavtrykk. Selve stemplingen skal ikke ta lenger enn 5 sekund.

Ta ut verktøyet og LEGG DET PÅ ET ILDFAST UNDERLAG. Ikke ta på metallet da dette er ekstremt varmt og du kan brenne deg selv om hanskene er gode. Legg på ovnslokket og juster ovnen til mellom 516° og 552°C (avhengig av glasstype) og hold i 45 minutter for avspenning (annealing). Vi anbefaler en avspenningstemperatur på 516ºC for Bullseye COE 90. Etter at avspenningen er fullført, skru av ovnen og la den avkjøles sakte. Ikke åpne ovnen før den er kommet ned til romtemperatur.

Embossing materiell- og utstyrsglass

Det er relativt ubegrenset hvilke typer glass man benytter for embossing. Her kan man kombinere frits, dikroitisk- og alt annet kompatibelt glass for å framheve eller dempe effekten av embossingen.

Stempelet

Embossing krever et stempelhåndtak utstyrt med et bronsestempel. Håndtak finnes i to varianter, enkel- eller multihåndtak og er laget i tre og stål. Vi har et godt utvalg av stempelhoder som kan brukes enkeltvis eller flere sammen dersom man ønsker å lage et mønster.

Skru stempelhodet på håndtaket. Dette er en enkel sak med et enkelt håndtak, men når man skal bruke et multihåndtak kan det være lurt å ha skruhåndtak for montering av koppnøkkel slik at det er lett å skru fast stempelhodene selv om de ligger tett. Det er viktig at stempelhodet ikke beveger seg under embossingen. Stempelet brukes uten separator siden det ikke vil sette seg fast i, eller på, glasset så lenge stempelhodet er kaldt (romtemperatur). Dette innebærer at man må passe på å la stempelet nedkjøles mellom hver gang dersom man skal stemple flere ganger med samme motiv.

 

Hansker

Hansker må brukes under denne teknikken, selv om stempelhåndtaket er laget i tre. Det er lett å få brannskader på hendene p.g.a. den høye temperaturen man blir utsatt for akkurat under selve embossingen. Det finnes mange ulike typer hansker, men vi vil anbefale våre hansker for arbeide med varmt glass (blå) når man jobber med denne teknikken. Om man utfører embossing med en stor ovn bør det brukes overarmbeskyttere i tillegg til hanskene.

Vernebriller

Arbeid med varmt glass krever en del verneutstyr og vernebriller er svært viktig. I nettbutikken finner du et godt utvalg av vernebriller i alle prisklasser. Velg et par som blokkerer infrarøde stråler og UV-stråler.

Ovn

Det kreves en ovn med toppåpning til embossing. Om man arbeider mye med embossing kan det være lurt å vurdere størrelsen på de største gjenstandene man skal lage og velg en ovn ut i fra det. Til små gjenstander anbefaler vi Paragons Firefly (uten datastyring) eller Paragon Caledra (med datastyring). Datastyring er ikke så viktig for denne teknikken.