Fremgangsmåte

Å lage armbånd kan enten gjøres veldig enkelt eller man kan velge å legge mye arbeid i det. Her er det store muligheter for å lage helt unike armbånd ved bruk av fusing, colour de verre og embossing. I denne artikkelen fokuserer vi på den grunnleggende teknikken for å lage armbånd og som gir et godt grunnlag for videre utvikling.

Bruk 2 lag med 3 mm glass. Et klart glass oppå sort dikroitisk glass med mønster er en av mange kombinasjoner som kan brukes. Det underste laget skjæres til ønsket størrelse. Bredden avgjør du selv, men det anbefales en bredde på mellom 1,6 og 2,5 cm. Det øverste laget bør skjæres til 6 mm lengre og 6 mm bredere. Dette gjør at det øverste laget legger seg rundt kanten på det nederste laget og gir en fin finish. Rengjør begge lagene godt og legg dem på en behandlet ovnsplate. Når du skal lage armbånd er det viktig at du har en liten ovn med topplokk for at du skal kunne klare å forme armbåndet.

Skru ovnen på fullt og la den gå opp til 810ºC og hold i 10-15 minutter. Det er her sammensmeltingen skjer og oppvarmingen av en liten ovn vil ta mellom 25 og 40 minutt – alt etter hvilken ovn du har. Dersom du ikke har en ovn med datastyring må du følge med og observere glasset når du nærmer deg 800ºC. Sammensmeltingen er ferdig når begge lagene er smeltet inn i hverandre og kantene er blitt avrundet.

Skru av ovnen og la den kjøle ned til romtemperatur. Ikke åpne ovnen mens avkjølingen pågår for at ikke glasset skal bli utsatt for stress. Sakte nedkjøling er kritisk for å unngå at glasset sprekker og man bør bruke mellom 1,5 timer og 3 timer – alt etter ovnen. Se for øvrig tips om brenning og brennkurver som du finner under ovner på siden om generelt utstyr.

Nå kan man slipe kantene på armbåndet slik at de blir avrundet og mer behagelig å bruke, eller man kan gå til neste skritt.

Velg armbåndsmandrel med bakgrunn i hvilken størrelse du ønsker på det ferdige armbåndet og skjær deretter til et stykke tynt, forbrent keramisk fiberpapir som er ca 10 cm bredt og langt nok til at det rekker rundt mandrelen. Fest deretter fiberpapiret rundt mandrelen ved bruk av en fusingwire. Vær oppmerksom på at fiberpapiret er med på å bestemme størrelsen på det ferdige armbåndet, men at det er viktig at laget med keramisk fiberpapir ikke blir for tykt da dette gjør at armbåndet lett kan sprekke under avkjøling. Kontrollmål deretter at oppsettet er korrekt. Omkretsen på mandrelen etter at fiberpapiret er montert skal være lik lengden av underglasset du har skjært + tykkelsen på håndleddet.

Plasser mandrelen i midten av ovnen og legg det ferdig fusede glasset på mandrelen. Glasset skal være balansert og sentrert og skal ligge så nær opptil 90° på mandrelen som overhodet mulig. Skru deretter på varmen. Når ovnen når ca. 600°C er det på tide å ta på verneutstyr for snart blir det forming!

Temperaturen for forming vil normalt ligge mellom 675° og 730°C alt etter hvilke ovn du har. Observer glasset jevnlig når ovnen kommer opp i dette temperaturområdet. Dette gjør du ved å løfte av lokket. Husk å bruke hansker og vernebriller. Når glasset har bøyd seg slik at endene på armbåndet peker rett ned legger vi på lokket og venter i 45-75 sekunder mens glasset mykner. Pass derimot på at du ikke venter for lenge for da vil glasset begynne å strekke seg og størrelsen på armbåndet vil bli feil.

Hold tangen med pekefingrene og tomlene og la albuene peke rett frem. Dette vil virke litt rart men vil være med på å sikre en vellykket forming av armbåndet. Plasser tangen rundt armbåndet. Start på toppen og la tangen skli nedover glasset samtidig som du presser lett inntil glasset begynner å bøye seg inn under mandrelen. Dersom glasset ikke bøyer seg er det for kaldt og du må legge på lokket og vente litt før du starter på nytt. Begynn deretter å rulle tangen fra side til side slik at du får presset endene på armbåndet opp under mandrelen. Det er viktig at du arbeider raskt og sørger for at det hele tiden er kontakt mellom tangen og glasset. Du har ca. 20 sekunder på deg før glasset begynner å stivne. Selv om glasset kan varmes opp igjen er det ikke anbefalt siden glasset lett vil strekkes ut.

Når formingen er ferdig legger du på lokket og reduserer temperaturen til avspenningstemperatur. Hold i 30 minutter og la deretter ovnen avkjøles naturlig til romtemperatur uten å løfte av lokket.

Materiell og utstyr

Til armbånd kan man bruke nær sagt de glasstypene man selv ønsker så lenge alt glasset er kompatibelt. Her kan man kombinere frit, dikroitisk glass, kunstglass og mye annet alt etter ønske. Bruk fantasien.

Glasskjærer

Glasskjæreren er et av våre aller viktigste redskap. Skjæreren bør være en oljeglasskjærer og brukes for å tilpasse glasset før brenning. Brukes sammen med linjal for rette kanter og vinkler.

Brekktang

Brukes for å knekke glasset på en kontrollert måte etter skjæring.

Skjærematte

Et godt underlag for skjæring av glass. Gjør det lett å samle opp glassbiter.

Glasslinjal

Er viktig når man skal lage firkanter, rektangler og rette vinkler. Spesielt når man skal lage armbånd som skal sitte godt på armleddet.

Mandrel

Armbåndmandrelen er et must når man skal lage armbånd og brukes for å bøye glasset til ønsket form. Armbåndmandrelen finnes i tre størrelser og man bør velge den som har en omkrets mest lik omkretsen på håndleddet. Mandrelen må ikke være større enn håndleddet og størrelsen kan tilpasses ved bruk av keramisk fiberpapir.

Her er en oversikt over de ulike mandrelene som finnes:

Liten mandrel: Passer til håndledd inntil 15 cm i omkrets

Medium/Stor mandrel: Passer til håndledd fra 15 til 20cm i omkrets

Ekstra stor: Passer til håndledd over 20 cm i omkrets

Grafittang

Er viktig under forming av armbåndet. Tangen brukes til å klemme glasset rundt mandrelen slik at armbåndet får riktig form. Uten tangen får man et armbånd som sitter dårlig på håndleddet og har større mulighet for å knuses.

Verneutstyr

Bruk av hansker og vernebriller er et must under denne teknikken. Armbeskyttere kan være lurt dersom man bruker en ovn som er større enn en vanlig smykkeovn.

Slipemaskin

Denne brukes etter at glasset er sammensmeltet, men før forming, for å tilpasse størrelsen på glasset og rette opp og avrunde kanter. Dette vil sikre at det ferdige armbåndet får riktig størrelse og form. Etter at man har slipt kantene på armbåndet er det vanlig å foreta en varmepolering  før armbåndet formes. Dette vil gi myke og blanke kanter. Slipemaskinen kan også anvendes når man skal pynte eller gi armbåndet et spesielt preg.

                               Armbåndmandrelen finnes i tre størrelser og man bør velge den som har en omkrets mest lik omkretsen på håndleddet. Mandrelen må ikke være større enn håndleddet og størrelsen kan tilpasses ved bruk av keramisk fiberpapir.

</p> 

Tips

Fremgangsmåten for å finne riktig størrelse på et armbånd slik den er beskrevet i Jayne Persico’s bok; Kiln Formed Bracelets, kan virke litt komplisert og skremme en del personer fra å prøve seg på å lage armbånd. GlassForum presenterer derfor en formel som kan gjøre det enklere for mange.

De opplysningene du trenger for å bruke formelen er håndleddets omkrets og tykkelse samt tykkelsen på det ferdig sammensmeltede glasset som skal bøyes.

Formelen lyder slik:

(armleddets omkrets – armleddets tykkelse) + (2 x glasstykkelse) = basisglassets lengde

Eksempel:

Omkretsen på håndleddet = 18 cm. Tykkelsen på håndleddet = 3 cm. Glassets tykkelse = 0,6 cm

Tallene settes inn i formelen og vi får:

(18cm – 3 cm) + (2 x 0,6 cm) = 15 cm + 1,2 cm = 16,2 cm

Altså skal lengden på basisglasset være 16,2 cm.

 

 

Håndleddets omkrets måles ved bruk av et målebånd, og håndleddets tykkelse ved bruk av et skyvelære. Glassets tykkelse er den samlede tykkelsen på alle lag som skal fuses under prosjektet.

 

Et vanlig problem når man lager armbånd er at armbåndet kan bli skjevt under brenning. Dette skyldes at glasset kan ha blitt forskjøvet etter at man har lagt det på mandrelen eller at man ikke har fått innøvd en god nok ”grafittang-teknikk”. Dette problemet er relativt lett å korrigere; Legg armbåndet på ovnsplaten og varm opp relativt sakte til 650ºC. Hold i 10 minutter. Glasset vil nå bli mykt og armbåndet vil bli rettet opp uten at varmen er så høy at det vil deformeres. Avspenn og avkjøl glasset.

Av og til kan det være behov for å justere størrelsen på et allerede formet armbånd. Dette er ikke noe problem dersom man bruker følgende fremgangsmåte: Bland høytemperatur våtseperator med 5 deler kaldt vatn. Bruk en haikpensel og smør ovnsplaten med 6 –8 lag. Hvert lag skal smøres vinkelrett på det forrige. Smøres vått i vått. La deretter ovnsplata tørke over natt eller sett den i ovnen og varm opp til ca. 250ºC slik at all fuktighet fordamper.

 

Når ovnsplata er tørr, gni forsiktig med håndbaken slik at du fjerner støv og løse rester av separatoren. Bruk en blyant og merk ovnsplata med to strek som angir korrekt åpning på armbåndet – altså armleddets tykkelse. Sett ovnsplate i ovnen og plasser armbåndet som skal justeres sentrert i forhold til merkene. Ha på lokket og skru ovnen på full effekt. Still timeren på 10 minutt. Når temperaturen når 580°C er det tid for å teste glassets smidighet. Ha på verneutstyr og ha ovnsdøren/lokket på gløtt. Slå av ovnen. Vi skal nå, ved bruk av grafittang-grepet, justere armbåndets størrelse.

Forstørring: Plasser tangen i armbåndets senter og bend ut armbåndet med et lett trykk.

Forminsking: Plasser tangen rundt armbåndet og trykk sammen.

Hvis glasset ikke er varmt/mykt må du lukke ovnen og øke temperaturen med 10°C til 590°C. Fortsett på samme måte, med en øking på 10°C om gangen inntil glasset oppnår nok smidighet til å la seg forme. Ha på lokket og la temperaturen stabilisere seg. Avspenn ved 516°C i 45 minutt. Avkjøl uten lufting.

De aller fleste ovner som egner seg for armbåndforming og embossing har manuell varmestyring, noe som er en utfordring når man skal avspenne glasset. I våre prosjekter gir vi veiledning på hvordan en manuell ovn kan innstilles for å gi tilnærmet korrekt avspenningstemperatur men det vil uansett kreve tilsyn under hele avspenningsfasen.

Et alternativ for de som også har en ovn med datastyring er å overføre den varme gjenstanden til en forvarmet ovn etter forming for kontrollert avspenning. Slik gjør du:

 

Programmér ovnen på full hastighet til 516°C før den manuelle ovnen slås på. Programmér da holdetid til anbefalt avspenningstid + 30 minutt for å gi rom for uforutsette hendelser. Slå på den manuelle ovnen og foreta brenningen som vanlig for en manuell ovn. Ta på verneutstyr og behold dette på inntil overføringen er gjennomført. Form gjenstanden og ha igjen lokket. Åpne den datastyrt ovnen som nå står på 516°C. Ta tak i armbåndsmandrelen ved bruk av en hemostattang og flytt den til den forvarmede ovnen. Lukk igjen lokket/døra og la datastyringen ta seg av resten!

En fordel med å avspenne på denne måten er at man får en sikrere og ofte bedre avspenning enn ved bruk av manuell ovn samtidig som man frigjør formingsovnen mye raskere. Dersom man skal forme og avspenne flere armbånd på en gang må man huske på å forlenge holdetiden på 516ºC slik at også den siste gjenstanden som legges inn avspennes lenge nok.